Hae blogistani

28. toukokuuta 2013

Jakohihnan vaihto

Jakohihnan vaihto on yksi tämän jakson Auton huoltaminen 2 -kurssin harjotustöistä. Teimme sen Kallen ja Lassin kanssa asiakasautoon. Jakohihnan vaihto on aika haastava työ ja muilla luokilla käsittääkseni ei hommaa anneta vielä ensimmäisellä luokalla. Haastavistakin töistä selvitään mutta työssä tulee olla erittäin huolellinen ja pähkäillä mitä tekee ennen kuin tekee sillä jos jakohihnan vaihtaa väärin, voi pahimmassa tapauksessa koko moottori mennä rikki. Työn haasteellisuus ja mahdollisuus rikkoa asiakkaan moottori jännittivät aika paljon meitä työn aikana mikä ehkä hidasti hieman työn kulkuamme kun varmistelimme kaikkea. 

Jakohihnan vaihto aloitettiin etsimällä autodatasta ohjeet ja ohjekuvia. Siellä oli aika kattava tieto työstä mikä helpotti työntekoa jo aika paljon.

Kävimme ohjeet läpi ja aloitimme työn ohjeiden mukaan. Irrotimme akun kengät navoista ettei satu vahinkoa sen kanssa ja nostimme moottoria keventimelle.

Irrotimme sytytyspuolat ja -tulpat. Lisäksi piti irrottaa kannattimia, suojamuoveja ja oikea etu rengas että pääsimme käsiksi apulaitehihnaan mikä myös irrotettiin. Alemmassa kuvassa apulaitehihna vielä paikoillaan.
  Etsimme minkälaiset merkit meitä oli auttamassa.
Irrotimme ohjurirullat ja löysäsimme vesipumpun:

Tässä on nyt vanha jakohihna irrotettuna.
Uusi hihna paketissa menossa käyttöön. Jakohihnan pois ottaminen on siis aika yksinkertainen homma, mutta sen asentaminen onkin sitten se vaikemapi homma ja juurikin asennettaessa saattaa rikkoa moottorin jos tekee työtä huolimattomasti.
Jakohihnaa asennettaessa kannattaa hihna asettaa paikoilleen ensin ylhäältä niin että merkit ovat kohdillaan.

Kun jakohihnan on saanut paikoilleen, pyöritetään kampiakselia räikällä kaksi kierrosta siksi että jos jako ja ajoitus olisi pielessä vahingot eivät olisi niin suuret. Eli mikä aiheuttaa suuret vahingot tässä työssä väärin tehtynä on se kun jos ajoitus ja jako on väärä, mäntä osuu venttiileihin. Kampiakselia pyöritetään kaksi kierrosta siksi että nelitahtimoottorissa kampiakseli pyörii niiden neljän tahdin aikana kaksi kierrosta.

Tämä vaihe kesti meillä turhauttavan kauan sillä oikea jako oli todella vaikea löytää nmerkeistä huolimatta, aina oli yhden hampaan verran pielessä. Mutta me onnistuimme työssä lopulta ja saimme auton käyntiin ilman vahinkoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti