Hae blogistani

21. elokuuta 2012

Autonpesu ja vahaus

Teimme maanantaina auton huoltamisen 1. kurssin yhden harjoitustyön, joka oli auton päältäpesu, sisäpuhdistus ja vahaus. Vaihteeksi yksi Citroën lisää työstettäväksi :D
 Aloitimme työn tuomalla auton sisään halliin pesupaikalle. Tarkistimme että kaikki ovet ja ikkunat olivat kiinni. Arvioimme työmme suuruudeen ja otimme esiin tarvittavat työvälineet; seuraavassa vaiheessa tarvitsimme painepesurin ja pesunesteet.

Pesu aloitetaan huuhtelemalla auto huolellisesti, että maalipinta saataisin mahdollisimman puhtaaksi ennen kuin aloitetaan pesusienellä pesemistä. Jos auto jää jostain kohtaa kuivaksi ja kohtaa pestään pesusienellä, maalipinta naarmuuntuu helposti.
Huuhtelun jälkeen otimme  pesusienen käteen ja kastelimme sen oikealla suhteella tehtyyn pesuveteen. Sitten vain hangattiin ja hangattiin likaa pois. Auto pestään järjestelmällisesti ylhäältä alaspäin (puhtaammalta pinnalta likaisemmalle). Tämän jälkeen taas huuhdeltiin. Huuhtelun jälkeen, kun auto oli kuivunut, kierretiin auto ympäri ja katsottiin mihin jäi likaa ja taas huuhdeltiin ja hangattiin. Kesän jäljiltä auton maalipintaan oli jäänyt kuolleita ötököitä joiden poistoon tarvittiin hieman voimakkaampaa pesuainetta. Jouduimme toistamaan tämän kohdan pari kertaa, sillä hankaamattomia kohtia kumma kyllä jäi, vaikka meitä olikin kolme pesijää, mutta mustassa autossa lika näkyykin vähän liiankin hyvin... Mutta tuli ainakin pestyä oikein kunnolla se auto.
Seuraavaksi pesimme ikkunat siihen tarkoitetulla aineella, jonka pyyhimme sitten pois paperilla.

Pesun jälkeen märkä pinta piti kuivata säämiskällä. Jos auton antaa vain kuivua eikä sitä kuivaa, vesipisarat kuivuessaan tekevät läiskiä puhtaaseen pintaan.

 Päältäpesun jälkeen teimme sisäpuhdistuksen. Otimme matot pois ja pesimme ne. Imuroimme lattiat ja penkit, pyyhimme pölyt ja muut liat kostealla paperilla sisäpinnoista. Tässä vaiheessa myös siistimme ovien karmit ja kynnykset kostealla pesusienellä.
Viimeisenä vahasimme auton. Levitimme vahan kankaalla pyörittäen taas ylhäältä alaspäin (puhtaammalta pinnalta likaisemmalle pinnalle). Annoimme vahan kuivua sen aikaa että vahan väri muuttui vaaleaksi ja sitten kiilotimme.

Aineet joita käytimme työssämme.

Autonpesuaineista markkinoilla on tarjolla eri merkkisiä autoshampoita, jotka sopivat hyvin melkein kaiken lian pesemiseen. Markkinoilla on tarjolla myös sellaisia pesuaineita joissa on vaha valmiiksi. Kaikkea ei kuitenkaan autoshampoo poista (kuten meidän tapauksessa konepeltiin jääneitä ötököitä), joten vaikeammalle tahralle markkinoilta löytyy erilaisia tehopuhdistajia ja liuottimia.

Auton kuivausvälineitä markkinoilla on tarjolla erilaisia lastoja, säämisköitä ja mikrokuitukuivausliinoja. Nettiä kun selailee löytyy mielipiteitä siitä että säämiskä ja lasta ovat huonoja valintoja auton maalipinnan kuivaamiseen ja kehutaan erilaisia kalliita liinoja... Oppimateriaalissamme suositellaan käyttämään säämiskää ja sitä myös käytin ja ihan tyytyväinen lopputulokseen olin. Ei jättänyt naarmuja, vaikka näin netissä keskusteltiin, mutta toisaalta vaikuttaahan siihen kuinka hyvin sen auton on pessy ;) Kyllä ihan varmaan tulee naarmu ihan millä vaan kuivausvälineellä, jos maalipinta on pesty huonosti tai kuivausvälinettä käytetään väärin.

Vahojakin löytyy markkinoilta erilaisia. Likaiseen ja haalistuneeseen maalipintaan löytyy syväpuhdistavaa vahaa ja sitten löytyy kiillottavaa vahaa ns. kovavahaa. Myös erilaisia pikavahoja (tosin näitä käytettäessä saatetaan tarvita useampikin vahauskerta kuin muutama kerta vuodessa...) sekä yleisvahoja löytyy.

Työmme aikana ilmeni muutama ongelma kuten se, että emme meinanneet saada konepellistä ötököitä pestyä, mutta ongelma ratkesi ottamalla tehopuhdistajan esiin ja hankaamalla. Tämä ongelma jonkin verran hidasti työmme etenemistä, joten työssämme kului ehkä turhan kauan aikaa, mutta torstaina kun meille tuli äitini Toyota Yaris hoitoon teimme pesun ja vahauksen 12 mennessä, kun osasimme varautua ongelmaan.

Työstä itse henkilökohtaisesti opin käyttämään monipuolisempia pesuaineita ja vahaamaan. Kotona autoa pestessäni minulla on ollut mahdollisuus käyttää vain muutamaa pesuainetta, joten suuri osa pinnoista on tullut pestyä ihan vain vedellä pyyhkäisemällä. Työtä tehdessä opin myös että auton pesussa kannattaa huuhtasta auto vähintään kerran välissä ja antaa sen kuivua hetken huomatakseni jäikö jokin kohta pesemättä. Kotona myös en ole ikinä kuivannut autoa, vaan meillä on ollut tapana jättää se kuivumaan. En ole ikinä ennen vahannut, joten tuli opeteltua jotain mitä en ole ikinä kokeillutkaan.

Työturvallisuutta vähentää yleisesti ottaen pesuainepullot lattialla, levällään oleva painepesuri, vesiämpärit, liukkaat pesuainetahrat lattiassa tai jos jotain pesuainetta/vahaa joutuu jostain kummallisesta syystä suuhun tai silmiin. Muissa tilanteissa paitsi viimeisessä vaarana on kompastuminen, mikä tietenkin voi aiheuttaa pahimillaan paljonkin vahinkoa ja viimeisessä tilanteessa vaarana voi olla myrkytys tai ärsytys jos käytettävät aineet ovat sen verran vahvoja. Näitä ongelmia meille ei kuitenkaan tullut, sillä tässä jaksossa olemme työturvallisuus tunneilla käyty asioita sen verran hyvin, että muistimme pitää työpisteemme siistinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti