Hae blogistani

20. marraskuuta 2012

Lisäpitkien kytkentä

Sähköopin kurssin yksi harjoitustehtävistä on tehdä lisävalokytkentä, joko sumuvalot tai lisäpitkät. Me rakensimme Heinin, Jessen, Teukan ja Eelin kanssa lisäpitkät koulumme harjoitusToyotaan.

Työ tietenkin alkoi suunnittelulla. Olimme käsitelleet sähköopin teoriatunneilla lisävalojen kytkentää, joten jonkinmoista hajua aiheesta oli... Kytkentäkaavio:

Suunnittelun jälkeen haimme sähköjohtoa ja leikkasimme tarpeeksi pitkät piuhat. Johdon päätä hieman kuorittiin ja valittiin siihen oikeanlainen liitos. Liitos puristettiin tiukasti johdon ympärille. Sitten vain oikeat johdot oikeisiin paikkoihin kytkentäkaavion mukaan. Kuulostaa helpolta, mutta silti tuossakin hommassa onnistuu hankkimaan itselleen ongelmia.. No ehkä se on vielä tässä vaiheessa opiskeluja ihan ok :D
 Ja toimivat valot:


Sähköoppi IV

Valot

Ajovalot

Ajovaloiksi kutsutaan normaalisti ajossa tien valaisuun käytettäviä valoja., eli siis kauko- ja lähivaloja. Kauko- ja lähivalot voidaan yhdistää samaan valaisimeen käyttämällä hehkulamppua, jossa on kaksi hehkulankaa. Tällöin puhutaan kaksivalojärjestelmästä. Nykyään kauko- ja lähivalot on useammin toteutettu niin, että molemmille valoille on oma polttimonsa. Tälläistä ratkaisua taas kutsutaan nelivalojärjestelmäksi.

Kaukovalojen umpioon on merkitty referenssiluku, jota käytetään valasitusvoimakkuuden määrittelemiseen. Kaukovalojen referenssilukujen summa ei saa olla yli 75. Tämä vastaa 225 000 kandelan valaistusvoimakkuutta. Referenssiluvun lisäksi umpioon on merkitty valaisintyyppi sekä hyväksymistunnus.

Xenonvalot

Autoissa on yhä useammin siirrytty käyttämään kaasupurkausvaloja. Näillä xenonvaloilla on hehkulamppua parempi hyötysuhde ja valo on valkoisempi sekä kirkkaampi. Niillä on myös pidempi käyttöikä. Xenonvalojen huonoja puolia ovat kuitenkin korkea hinta ja monimutkainen rakenne. Laissa on määrätty että xenonvaloja käytettävissä autoissa tulee olla valonpesimet, automaattinen valojensäätö sekä xenonvaloille hyväksytty umpio.

Sumuvalot

Sumuvalojen tarkoitus on parantaa näkyvyyttä huonolla säällä kuten lumisateessa tai sumussa. Sumussa tai lumisateessa tavalliset ajovalot heijastuvat takaisin kuljettajan näkökentässä, jolloin kuljettajan näkyvyys heikkenee aikalailla. Etusumuvalot sijoitetaan mahdollisimman alas, ajovalojen alapuolelle, koska silloin niiden valokeila on alempana ja ne jäävät paremmin näkökentän ulkopuolelle. Sumuvaloja asennettaessa tulee huolehtia, että ne asennetaan oikein. Direktiivissä 76/756/ETY on määrätty valaisimien oikea sijoitus ja kytkentä.

Katsastustarkistuksen ja huollon yhteydessä asentajan täytyy muistaa tarkistaa ja tarvittaessa korjata ajoneuvon kaikki valot. Helposti saattaa jäädä huomaamatta esim. mittariston valot, sisävalot yms.

Dieselsavutusmittaus

Teimme maanantaina dieselsavutusmittauksen Ford Fistaan vuodelta 2011. Dieselsavutusmittaus on yksi Katsastustarkistus -kurssin harjoitustöistä.
Kone jota käytimme.
Akkuun kiinnitettiin laite, joka haki tiedot kierrosluvuista ja moottoriöljyn lämpötilasta.
Valittiin kohta "Opasiteetti".
Odoteltiin että moottori lämpee.
 
  Heini asettamassa tunnistinta pakoputkeen.
Fiesta on turbodiesel ja sen raja on 3.00. Testi meni siis heittämällä läpi kun tulos oli 0.09.

19. marraskuuta 2012

Poraus, kierteitys ja kierteiden korjaus

Auton huoltamisen -kurssilla on harjoitustyö porauksesta, kierteityksestä ja kierteiden korjauksesta. Harjoituksen oli tarkoitus opettaa meille porausta, kierteiden tekemistä sekä niiden korjaamista.

Aloitimme Jannan ja Jutin kanssa harjoitustyön tekemisen leikkaamalla oikeanlaiset palaset teräksestä. Palan tuli olla neliö kokoa 40mm*40mm*8mm.
Palat rälläköitiin irti. Tämä vaihe oli kaikkein kamalin vaihe koko harjoitustyössä. En ollut ikinä ennen rälläköinyt ja toivoisin että se olisi ollut viimeinen kerta, mutta ei varmasti ole :D No selviydyin tästäkin hommasta kuitenkin mielestäni tosi hyvin, vaikka jännitinkin. Seuraava kerta ei varmasti ole yhtä kamala kokemus. Rälläköidessä tulee ottaa työturvallisuus huomioon niin että ympäristöstä poistetaan herkästi syttyvät esineet ja aineet, autot rälläköintipaikan välittömästä läheisyydestä siirretään tai tarvittaessa suojataan ja rälläköidessä tulee olla kaveri vahtimassa työpaikan lähiympäristöä mahdollisen tulipalon välttämiseksi.
Kun oikean kokoinen pala oli kädessä, etsimme palasta keskikohdan. Keskikohdan etsintää helpotti paljon kun piirsi palaan raksin niin että viivat meni kulmista kulmiin; viivojen yhdistymiskohta oli palan keskikohta. Keskikohta merkittiin porausta varten pistepuikolla. Pistepuikko suunnattiin kappaleeseen kohtisuorassa ja vasaralla napautettiin puikon päähän merkin aikaansaamiseksi. Sitten siirryimme käyttämään pylväsporakonetta porataksemme reiän kappaleeseen.
Laskimme poralle pyörintänopeuden;
Laskettuamme poran pyörintänopeuden säädimme pylväsporakoneen pyörintänopeuden oikeaksi muuttamalla poran vaihteiston välityksiä koneen valmistajan ohjeiden mukaisesti. Valitsimme oiekan poran ja keskitimme porauspöydän sopivalle korkeudelle niin että pora yltää kappaleen läpi tarvittaessa.
Sitten pääsimme poraamaan. Työturvallisuus huomioon ottaen poratessa tulee aina käyttää vähintään suojalaseja, mutta mielellään koko kasvot peittävää maskia. Poratessa saattaa joutua silmään kuumia ja teräviä lastuja, jotka saattavat jopa sokaista. Lisäksi katkennut terä tai irronnut kappale saatttaa vahingoittaa silmiä ja kasvoja pysyvästi. poratessa tulee käyttää myös suojakäsineitä estämään viiltohaavoja sekä leikkuuöljyn imeytymistä iholle. Myös kuulo tulee suojata melun noustessa. Tarkistimme vielä pari kertaa että pora keskittyy kappaleen merkittyyn keskipisteeseen. Poratessa ruiskutimme leikkuuöljyä jäähdyttääksemme terää, keventääksemme poran leikkausta ja helpottaaksemme lastujen kuljettumista.
Porattuamme reiän kappaleeseen pääsimme tekemään M8*1,25 kierteityksiä. Kappale kiinnitettiin tukevasti ruuvipuristimeen kierteen tekemistä varten. Kierteen tekemiseen tarvittiin kierretappi (alemmassa kuvassa), vääntimen ja leikkuuöljyä. Aloimme vääntämään kierretappia myötäpäivään kevyesti painaen. Kun tappi ei enään vääntynyt kohtuullisella voimalla, kiersimme kierretappia puoli kierrosta takaisin päin ja jatkoimme sitten taas myötäpäivään kiertämistä. Tee kierteet kappaleen läpi. Kierretapin leikkuutyötä helpottaaksemme käytimme leikkuuöljyä. Kierteitä tehdessä tulee olla varovainen ettei katkaise kierretappia. kierretappi on kovaa ja haurasta materiaalia, joten se saattaa liian kovalla voimalla katketa.
Kierteet tehtyämme kokeilimme kierteiden kestoa. Haimme varastomieheltä pultin ja väänsimme sitä momentteihin. Testailimme millä momentilla kierteet hajosivat.
Kierteet korjateksemme käytimme samaa työkalua kuin kierteitä tehdessäkin samalla tavalla.

Tämä harjoitustyö oli kohdallani hyvä harjoitus. En ollut ikinä ennen tehnyt kierteitä, saati sitten korjannut niitä. Joskus ala-asteella olen käyttänyt pylväsporakonetta, mutta onhan siitäkin jo aikaa niin oli hyvä taas harjoitella :D Työ oli mielestäni suhteellisen helppo ja mukava.

Hallipäivä

Tänään oli taas hallipäivä. Pidän tästä jaksosta muuten, mutta hallityöskentelyä on erittäin vähän; maanantaisin koko päivä ja tiistaisin sekä perjantaisin puolet päivästä ja loput ajastamme onkin sitten vain teoriaa. Tylsää, mutta pakkohan ne asiat on teoriassakin käydä läpi... Hallituntien vähyys onkin syy siihen miksi täällä blogin puolella on hiljaisempaa, mitäpä minä lukiopäivistäni täällä blogissa höpöttelisin.

Mutta asiaan; tänään minä, Heini ja Janna saimme työstettäväksi Tapsan Citroen Xantian vuodelta 1997. Teimme siihen katsastustarkistuksen ja pesimme sen. Lisäksi tänään teimme dieselsavutusmittauksen Ford Fiestaan vuodelta 2011. Saimme siis tehtyä tänään kaksi harjoitustyötä, olimmepa ahkeria :) Kirjoittelen erilliset postaukset näistä harjoitustöistä pian.



Tähän loppuun huomautan vielä, että olen taas päivittänyt blogia sen verran, että kun viet hiiren oikealle sivun reunaan ja sieltä tulee musta palkki esille, löydät kohdan "tunnisteet". Tunnisteissa on kaikki blogitekstit aiheensa mukaan järjestyksessä, esim. kaikki sähköopin postaukset löydät Sähköoppi -otsikon alta jne. 

14. marraskuuta 2012

Supercross

Olin viime viikon perjantaina katsomassa poikaystäväni kanssa supercrossin sm-kisoja. Ajattelin laittaa muutamat kuvat tännekkin :)


13. marraskuuta 2012

Sähköopin muistiinpanot III

Ohmin laki

Ohmin laki kuvaa virran, jännitteen ja resistanssin keskinäistä riippuvuutta. Sen avulla voidaan selvittää virtapiirin suureita matemaattisesti. Ohmin laki auttaa myös ymmärtämään useita hyvinkin arkipäiväisiä sähkötekniikan ilmiöitä. Ohmin laki kirjoitetaan muotoon

Sähköteho

Sähköteho kuvaa sekunnissa kulutettua tai tuotettua energiamäärää. Sähkötehon tunnus on P ja yksikkö on watti W. Watti on johdettu yksikkö energian yksiköstä joulesta, 1W=1J/s.
Teht. 1
Laske virtapiirin teho kun jännite on 12 V ja virta 22.5 A.

P=?
U=12 V
I=22.5 A

P=UxI= 12 V x 22.5 A=270 W

Teht.2
1.1 kW sähkömoottori pyörii 200 A virralla, mikä on jännite?

U=?
I=200 A
P=1.1 kW= 1100 W

U=P/I=1100 W / 200 A=5.5 V

Teht.3
Virtapiirin virta on 21 A, jännite on 12 V, mikä on resistanssi?

R=?
I=21 A
U=12 V

R=U/I=12 V / 21 A=0,57  Ω

Teht.4
Laturilta mitataan 52 A virta, latausjännite on 14,3 V, mikä on latausvirtapiirin resistanssi ja teho?

R=?
P=?
I=52 A
U=14.3 V

R=U/I=14.3 V / 52 A=0.275 Ω

Teht.5
Takalasinlämmittimen teho on 240 W, lämmittimeltä mitattu jännite on 12 V, mikä on virtapiirin resistanssi?

R=?
P=240 W
U=12 V

I=P/U=240 W / 12 V=20 A
R=U/I=12 V / 20 A= 0.6 Ω

Teht.6
Generaattorin maksimiteho on 3kW, virtapiirin resistanssi 3 ohmia, jännite 12 V, mikä on virta?

I=?
P=3 kW= 3000 W
R=3 Ω
U=12 V

I=U/R=12 V / 3 Ω=4 A

Virtalähteiden sarjaan- ja rinnankytkentä 

Kaksi 12 V jännitelähdettä(akkua) kytketty sarjaan. Mitataan jännite sarjaankytkennästä, tulos 24 V. Kun yhden pariston tai akun jännite on tarvittavaa jännitettä pinempi, voidaan virtalähteen jännitettä lisätä kytkemällä useimpia pareja tai kennoja sarjaan. Sarjaan kytkennässä liitetään virtalähteiden erimerkkiset navat toisiinsa, kuten alla olevassa kuvassa. Sarjaankytkennässä virtalähteen kapasiteetit eivät kertaannu. Esim. kun kytketään kaksi 65 Ah sarjaan virtalähteen kokonaiskapasiteetti pysyy 65 Ah.
Kuvassa on kytketty kaksi 12 V akkua rinnan. Rinnankytkennästä mitataan jännite, jännite on 12 V. Virtalähteet kytketään rinnan kytkemällä samanmerkkiset navat toisiinsa. Rinnankytkettäviä virtalähteitä voi olla kuinka monta tahansa, mutta niiden jännitteiden pitää olla yhtä suuret. Rinnan kytkettäessä kokonaisjännite ei muutu. Jännite pysyy muuttumattomana, mutta kuormitettavuus lisääntyy. Rinnan kytkettäessä esim. kaksi kapasiteetiltaan 60 ampeeritunnin akkua, jännitelähteen kapasiteetiksi tulee 120 ampeerituntia (Ah)

12. marraskuuta 2012

Rengastyö


Auto on pyöriensä välityksellä yhteydessä tiehen ja siksi niillä on suuri vaikutus auton ajokäyttäytymiseen. Pyöriltä vaadittavia ominaisuuksia ovat lujuus ja kulutuskestävyys, hyvä syöpymisenkesto, hyvä pitkittäis- ja sivuttaispito, tasapainotus, riittävä tuuletus jarruille, keskitys pyörännapaan, vähäinen ilmanvastus sekä keveys. Pyörä koostuu levy-/valupyörästä (vanne), renkaasta, venttiilirakenteesta, tasapainotuspainoista, mahdollisesta sisäkumista sekä koristekapselista. Renkaaseen on merkitty renkaan koko, nopeusluokka ja talvirenkaissa on merkintä että ne soveltuu talvikäyttöön.

Renkaan irrotus vanteelta aloitetaan tyhjentämällä rengas niin että irrotetaan venttiilin sielu.
Renkaan ollessa tyhjä vanteesta on helppo irrottaa tasapainotuspainot. Vanteen reunaan kiinnitetyt painot irrotetaan rengaspainopihdeillä. Liimapainot irrotetaan teräslastalla, puukolla tai kovalla muovilastalla. 
Siirrytään käyttämään rengastyökonetta, joka näyttää tältä:
Rengastyökonetta käytettäessä tulee käyttää suojahanskoja ja kuulosuojaimia (melutaso voi nousta jopa 85db). Aluksi puristetaan rengas irti vanteelta rengastyökoneen sivussa olevalla irrotuspuristimella. Rengasta tulee painaa mahdollisimman läheltä vannetta, varo kuitenkin painamasta vanteen reunaa. Purista ulko- ja sisäreunasta muutamasta kohdasta niin että rengas irtoo vanteelta kunnolla.

Seuraavaksi pyörä asetetaan rengastyökoneen työpöytään. Leukojen puristumisen aikana tulee varmistaa että jokainen leuka tarttuu vanteen reunaan kunnolla. Seuraavaksi astetetaan asennuspää paikoilleen. Pyöräytä työpöytää varmistuaksesi että asennuspää ei osu vanteeseen. Seuraavaksi väännetään renkaan ulkoreuna rengasraudalla asennuspään päälle. Renkaan vanteelta nousemista helpottaaksesi paina renkaan kylkeä vastapäätä asennuspäätä ja pyöritä rauhallisesti työpöytää. Renkaan reunaa tulee tarkkailla että se nousee tasaisesti asennuspään yli. Jos tämän työvaiheen tekee hätäillen, renkaan reuna saattaa repeytyä. Työpöytää pyöritetään täysi kierros ja sitten renkaan ulkoreuna nostetaan vanteelta. Seuraavaksi renkaan sisäreuna nostetaan rengasraudalla asennuspään päälle ja pyöritetään rengas pois vanteelta. Lopuksi tarkistetaan renkaan tiivistysreunojen kunto; reunoissa ei saa olla repeämiä tai halkeamia. Työturvallisuus tulee tässä työvaiheessa huomioida tekemällä työ rauhallisesti ja tarkkaavaisesti, varsinkin jos teet työtä kaverin kanssa. Sormet saattavat joutua väärään paikkaan, jos ei ole tarkkaavainen!

Rengastyö -harjoituksessa tuli vaihtaa toiseen työstettävistä vanteista venttiili. Vanha venttiili irrotetaan leikkaamalla puukolla tai sivuleikkureilla venttiilin takaosa irti. Venttiilin aukko vanteessa puhdistetaan huolella.
Uusi venttiili rasvataan asennusrasvalla ja sitten vedetään asennustyökalulla vanteen sisäkautta läpi.
Renkaan asennus vanteelle aloitetaan renkaan tiivistysreunojen rasvaamisella asennusrasvalla.
Rengas asetetaan vanteen päälle ja asennusvarren asennuspää käännetään vanteen reunaa vasten. Renkaan sisäreuna asetetaan menemään asennuspään alitse siten että asennuspöytää pyörittäessä rengas laskeutuu vanteelle. Rengasta autetaan käsin laskeutumaan vanteelle. Työtä tehdessä tulee tarkkailla että asennuspää ei revi renkaan reunaa. Tässäkin työvaiheessa tulee pitää huoli että sormet pysyy renkaan ja vanteen välistä poissa! Tässä kohtaa meillä tuli hieman ongelmia, varsinkin alumiinivanteelle työtä tehdessä. Rengas ei meinannut millään mennä takaisin vanteelle vaan kun toiselta puolelta se meni paikoilleen niin toiselta puolelta se lähti irti. Rengasta saa painaa alaspäin asennuspäätä vastapäätä todellakin voimalla ettei renkaan reuna nouse takaisin vanteen päälle.

Renkaan ulkoreuna asennetaan samalla tavalla vanteelle. Rengas irrotetaan asennuspöydästä, täytetään ja venttiilin sielu asennetaan. Lopuksi rengaspaineet säädetään 2.2 baariin. On tärkeää että rengaspaineet ovat oikeat, sillä jos rengaspaineet ovat liian pienet, rengas kuluu nopeammin ja ajo hankaloituu.
Tämän jälkeen siirryimme käyttämään renkaan tasapainotuskonetta. On tärkeää että pyörät ovat oikein tasapainoitettuna. Oikein tasapainotetuilla pyörillä varustettu auto on mukava ajaa, sillä se ei hytky silloin suurissa nopeuksissa jolloin auton ohjaus on hankalampaa eikä polttoainettakaan kulu niin paljoa.
Valitaan oikean kokoiset välikappaleet ja asetetaan ne ennen koneeseen oikein renkaan kanssa.




Kun rengas on asetettu oikein laitteeseen, voidaan laittaa koneen tietokone päälle ja alkaa mittailemaan.
Tässä työvaiheessa tarvitsee olla tarkka työturvallisuuden kannalta. Jos rengas ei ole kunnolla kiinnitetty, se saattaa irrota tässä vaiheessa kun kone alkaa pyörittää rengasta saadakseen tietää tasapainotuspainojen paikan.



Tasapainotuspaino peltivanteelle.
Alumiinivanteen tasapainotus on hieman erilainen mittojen otossa ja painon laitossa.
Laservalo näyttää tasapainotuspainon oikean paikan.

Alumiinivanteen tasapainotuspaino.

Urasyvyys kesärenkaissa tulisi olla minimissään 1.6mm ja talvirenkaissa 3.0mm. Nastarenkaissa tulisi olla 25% nastoja jäljellä alkuperäisestä nastamäärästä. Asiakkaalle perustelisin renkaiden uusimisen tarpeen, sillä että on laitonta ajaa sellaisilla renkailla kun asiakkaalla on ja että kyseiset renkaat ovat vaaraksi sekä asiakkaalle että muulle liikenteelle.
Pyörien vääränlaiset asentokulmat kuluttavat pyöriä epätasaisesti.

Harjotustyöstä opin koko työn. En ikinä ennen ollut rehnyt rengastyötä enkä ollut käyttänyt koneita joita käytimme tässä harjoituksessa. En pahemmin tiennyt pyörän rakenteesta enkä tiennyt minkälaisia tasapainotuspainoja on olemassa. Eli aika opettava harjoitustyö minun kohdalla :) Ihan mukavakin oli tehdä tätä työtä, ikävin osuus oli se kun rengas ei meinannut mennä takaisin vanteelle, mutta siitäkin selvittiin.