Hae blogistani

12. marraskuuta 2012

Rengastyö


Auto on pyöriensä välityksellä yhteydessä tiehen ja siksi niillä on suuri vaikutus auton ajokäyttäytymiseen. Pyöriltä vaadittavia ominaisuuksia ovat lujuus ja kulutuskestävyys, hyvä syöpymisenkesto, hyvä pitkittäis- ja sivuttaispito, tasapainotus, riittävä tuuletus jarruille, keskitys pyörännapaan, vähäinen ilmanvastus sekä keveys. Pyörä koostuu levy-/valupyörästä (vanne), renkaasta, venttiilirakenteesta, tasapainotuspainoista, mahdollisesta sisäkumista sekä koristekapselista. Renkaaseen on merkitty renkaan koko, nopeusluokka ja talvirenkaissa on merkintä että ne soveltuu talvikäyttöön.

Renkaan irrotus vanteelta aloitetaan tyhjentämällä rengas niin että irrotetaan venttiilin sielu.
Renkaan ollessa tyhjä vanteesta on helppo irrottaa tasapainotuspainot. Vanteen reunaan kiinnitetyt painot irrotetaan rengaspainopihdeillä. Liimapainot irrotetaan teräslastalla, puukolla tai kovalla muovilastalla. 
Siirrytään käyttämään rengastyökonetta, joka näyttää tältä:
Rengastyökonetta käytettäessä tulee käyttää suojahanskoja ja kuulosuojaimia (melutaso voi nousta jopa 85db). Aluksi puristetaan rengas irti vanteelta rengastyökoneen sivussa olevalla irrotuspuristimella. Rengasta tulee painaa mahdollisimman läheltä vannetta, varo kuitenkin painamasta vanteen reunaa. Purista ulko- ja sisäreunasta muutamasta kohdasta niin että rengas irtoo vanteelta kunnolla.

Seuraavaksi pyörä asetetaan rengastyökoneen työpöytään. Leukojen puristumisen aikana tulee varmistaa että jokainen leuka tarttuu vanteen reunaan kunnolla. Seuraavaksi astetetaan asennuspää paikoilleen. Pyöräytä työpöytää varmistuaksesi että asennuspää ei osu vanteeseen. Seuraavaksi väännetään renkaan ulkoreuna rengasraudalla asennuspään päälle. Renkaan vanteelta nousemista helpottaaksesi paina renkaan kylkeä vastapäätä asennuspäätä ja pyöritä rauhallisesti työpöytää. Renkaan reunaa tulee tarkkailla että se nousee tasaisesti asennuspään yli. Jos tämän työvaiheen tekee hätäillen, renkaan reuna saattaa repeytyä. Työpöytää pyöritetään täysi kierros ja sitten renkaan ulkoreuna nostetaan vanteelta. Seuraavaksi renkaan sisäreuna nostetaan rengasraudalla asennuspään päälle ja pyöritetään rengas pois vanteelta. Lopuksi tarkistetaan renkaan tiivistysreunojen kunto; reunoissa ei saa olla repeämiä tai halkeamia. Työturvallisuus tulee tässä työvaiheessa huomioida tekemällä työ rauhallisesti ja tarkkaavaisesti, varsinkin jos teet työtä kaverin kanssa. Sormet saattavat joutua väärään paikkaan, jos ei ole tarkkaavainen!

Rengastyö -harjoituksessa tuli vaihtaa toiseen työstettävistä vanteista venttiili. Vanha venttiili irrotetaan leikkaamalla puukolla tai sivuleikkureilla venttiilin takaosa irti. Venttiilin aukko vanteessa puhdistetaan huolella.
Uusi venttiili rasvataan asennusrasvalla ja sitten vedetään asennustyökalulla vanteen sisäkautta läpi.
Renkaan asennus vanteelle aloitetaan renkaan tiivistysreunojen rasvaamisella asennusrasvalla.
Rengas asetetaan vanteen päälle ja asennusvarren asennuspää käännetään vanteen reunaa vasten. Renkaan sisäreuna asetetaan menemään asennuspään alitse siten että asennuspöytää pyörittäessä rengas laskeutuu vanteelle. Rengasta autetaan käsin laskeutumaan vanteelle. Työtä tehdessä tulee tarkkailla että asennuspää ei revi renkaan reunaa. Tässäkin työvaiheessa tulee pitää huoli että sormet pysyy renkaan ja vanteen välistä poissa! Tässä kohtaa meillä tuli hieman ongelmia, varsinkin alumiinivanteelle työtä tehdessä. Rengas ei meinannut millään mennä takaisin vanteelle vaan kun toiselta puolelta se meni paikoilleen niin toiselta puolelta se lähti irti. Rengasta saa painaa alaspäin asennuspäätä vastapäätä todellakin voimalla ettei renkaan reuna nouse takaisin vanteen päälle.

Renkaan ulkoreuna asennetaan samalla tavalla vanteelle. Rengas irrotetaan asennuspöydästä, täytetään ja venttiilin sielu asennetaan. Lopuksi rengaspaineet säädetään 2.2 baariin. On tärkeää että rengaspaineet ovat oikeat, sillä jos rengaspaineet ovat liian pienet, rengas kuluu nopeammin ja ajo hankaloituu.
Tämän jälkeen siirryimme käyttämään renkaan tasapainotuskonetta. On tärkeää että pyörät ovat oikein tasapainoitettuna. Oikein tasapainotetuilla pyörillä varustettu auto on mukava ajaa, sillä se ei hytky silloin suurissa nopeuksissa jolloin auton ohjaus on hankalampaa eikä polttoainettakaan kulu niin paljoa.
Valitaan oikean kokoiset välikappaleet ja asetetaan ne ennen koneeseen oikein renkaan kanssa.




Kun rengas on asetettu oikein laitteeseen, voidaan laittaa koneen tietokone päälle ja alkaa mittailemaan.
Tässä työvaiheessa tarvitsee olla tarkka työturvallisuuden kannalta. Jos rengas ei ole kunnolla kiinnitetty, se saattaa irrota tässä vaiheessa kun kone alkaa pyörittää rengasta saadakseen tietää tasapainotuspainojen paikan.



Tasapainotuspaino peltivanteelle.
Alumiinivanteen tasapainotus on hieman erilainen mittojen otossa ja painon laitossa.
Laservalo näyttää tasapainotuspainon oikean paikan.

Alumiinivanteen tasapainotuspaino.

Urasyvyys kesärenkaissa tulisi olla minimissään 1.6mm ja talvirenkaissa 3.0mm. Nastarenkaissa tulisi olla 25% nastoja jäljellä alkuperäisestä nastamäärästä. Asiakkaalle perustelisin renkaiden uusimisen tarpeen, sillä että on laitonta ajaa sellaisilla renkailla kun asiakkaalla on ja että kyseiset renkaat ovat vaaraksi sekä asiakkaalle että muulle liikenteelle.
Pyörien vääränlaiset asentokulmat kuluttavat pyöriä epätasaisesti.

Harjotustyöstä opin koko työn. En ikinä ennen ollut rehnyt rengastyötä enkä ollut käyttänyt koneita joita käytimme tässä harjoituksessa. En pahemmin tiennyt pyörän rakenteesta enkä tiennyt minkälaisia tasapainotuspainoja on olemassa. Eli aika opettava harjoitustyö minun kohdalla :) Ihan mukavakin oli tehdä tätä työtä, ikävin osuus oli se kun rengas ei meinannut mennä takaisin vanteelle, mutta siitäkin selvittiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti